Kuuroorden

Uit de ervaringen blijkt dat een kuurbehandeling van patiënten met reumatoïde artritis, artritis psoriatica en Bechterew kunnen leiden tot pijnvermindering, mobiliteitsverbetering en spierversterking mits deze kuren op een medisch verantwoorde wijze toegepast worden.

Het kuuroord KOREL is het eerste kuuroord in Turkije dat zich duidelijk richt op deze medische verantwoorde handelingen van reumapatiënten. Er werken artsen en fysiotherapeuten, er is een laboratorium en een röntgenafdeling met directe verbindingen met het ziekenhuis in Afyon. De behandelingen zijn daarom maatwerk. De kosten van een dergelijke kuurbehandeling zijn over het algemeen echter hoog en de zorgverzekeraars vergoeden, afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen, aanvullende pakket slechts een deel van de werkelijke kosten.

Dit betekent in de praktijk dat vaak de minder vermogende patiënten verstoken blijven van deze medische kuurbehandelingen die toch de levenskwaliteit van mensen met ernstige reumaklachten aanzienlijk kan verbeteren. Deze kuuroordkosten zijn er daarom soms de oorzaak van dat voornoemde patiënten dan maar als alternatief een goedkoop kuuroord in Oost Europa (Roemenië, Hongarije of Tsjechië) bezoeken om toch maar het relatief korte “gevoel van welbehagen” te krijgen. Noodgedwongen neemt men dan genoegen met een verminderd comfort zonder een verantwoorde medische begeleiding.

Het effect van een medisch verantwoorde kuurbehandeling is echter nog maanden na een dergelijke kuur aantoonbaar (en inmiddels ook door reumatologen meetbaar) waardoor het niet alleen voor de patiënt duidelijk merkbaar is maar ook voor de zorgverzekeraar. Immers, de kosten van medische kuurbehandelingen staan in geen verhouding tot een aanzienlijke kostenbesparing (en daardoor een mogelijke premieverlaging) die bij zich beter voelende reumapatiënten gerealiseerd wordt. Reumapatiënten zijn tenslotte een van de meest “kostbare” patiënten voor de zorgverzekeraars.

Met voornoemde zaken als uitgangspunt en de wetenschap dat met het huidige West Europese prijsniveau de bouw voor een dergelijk kuuroord onbetaalbaar is werd in Afyon, een plaats in het midden van West Turkije, het kuuroord KOREL gebouwd dat voldoet aan alle kwalificaties die bij een modern medisch kuuroord gesteld zijn. Bovendien is de kwaliteit van de Turkse gezondheidszorg in het algemeen en dat is voor vele West Europeanen een onbekend fenomeen extreem hoog. Het eind april 2007 aldaar georganiseerd congres met afgevaardigden van de Nederlandse gezondheidszorg, bestaande uit medische specialisten, zorgverzekeraars en ook ziekenhuisdirecteuren heeft dat aangetoond.

Het kuuroord KOREL, in Nederland vertegenwoordigd door Universal Health Care in Deventer, is een modern 5-sterren kuuroord met een speciaal medische afdeling vooral gericht op reumapatiënten, ook met een Islamitische achtergrond. Het hotelgedeelte heeft ruime kamers, een capaciteit van 1000 bedden en beschikt over onderaardse hoogminerale warmwaterbronnen. Alle denkbare faciliteiten zijn aanwezig, zoals thermale binnen- en buitenbaden, sauna’s, bowlingbanen, sport- en fitnessruimten, bibliotheek, shopping center, avondentertainment, ontspannningsruimten, uitstekende keuken enz. enz. Het kuuroord ligt op 700 meter boven de zeespiegel, het heeft een zeer gunstig klimaat en geen weekendsluiting.

Speciaal voor reumapatiënten is nu door de reumatoloog dr. D.R. Siewertsz van Reesema, verbonden aan het Deventer Ziekenhuis, in samenwerking met Universal Health Care een lezing gehouden over de medische aspecten van kuurbehandelingen. Deze op 19 juli j.l. georganiseerde, zeer druk bezochte informatiemiddag heeft inmiddels geleid tot het initiatief om deze informatiedagen niet alleen weer in Deventer maar ook op lokatie in het land te organiseren. Bent u hierin geïnteresseerd, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden bij u in de buurt te bespreken.

Samengevat kan gesteld worden dat een kuurbehandeling in het medisch kuuroord KOREL in Afyon, Turkije voor reumapatiënten de volgende voordelen biedt:
• Transfer van- en naar het vliegveld in Turkije met eventueel aangepast vervoer.
• Begeleiding gedurende
uw verblijf
• Zeer ruime, comfortabele
2-persoonskamers
• Vrij toegang tot alle thermale
baden, sauna’s en andere
faciliteiten
• Avondentertainment en
dagexcursies (optioneel)
• Medisch intakegesprek
• Speciaal programma voor meereizende begeleiders of kinderen
• Uitstekend geschikt voor patiënten met een Islamitische achtergrond
• Nederlandse boeken in de bibliotheek
• Géén weekendsluiting, dus 7 behandeldagen per week.

Al deze voordelen zullen uiteindelijk leiden tot het gestelde doel:
VERHOGING VAN DE LEVENSKWALITEIT

Prijzen en voorwaarden op aanvraag.

BEHANDELINGEN

Het pakket behandelingen wordt per patiënt samengesteld onder supervisie van de kuurarts en uitgevoerd door fysiotherapeuten met als doel pijnbestrijding, mobiliteitsverbetering en spierkracht- en functieverbetering.

Alle behandelingen zijn bedoeld voor patiënten met reumatische artritis, artritis psoriatica en Bechterew en worden aangepast aan de aandoeningen van de patiënt

Indien gewenst kan bij de intake een licht medisch onderzoek uitgevoerd worden bestaande uit een ECG/bloedonderzoek en urine onderzoek. (geen meerprijs)

Het pakket behandelingen bestaat uit 2 tot 3 verschillende behandelingen per dag
(patiëntafhankelijk) en kan bestaan uit:

• Groepstherapie
• Oefeningen in de fitness zaal
• Hydrotherapie
• Fysiotherapie
• Massage

Patiënten kunnen daarnaast onbeperkt gebruik maken van de thermaal- en zwembaden

• Verder beschikt dit 5 sterren kuuroord over o.a elektrotherapie, modderbaden, paraffine,
tens, warmte en koude pakkingen, thermaal baden, privé-baden, binnen- en
buitenzwembaden, sauna’s, whirlpool, infrarood behandelingen etc.

• Rolstoeltoegankelijk bad
• 5 Rolstoeltoegankelijke kamers met aangepaste badkamer.

• Patiënten kunnen individueel reizen, met partner of eventueel met een groep (max. 10
personen)
• Patiënten verblijven altijd in een 2-persoons kamer en zijn niet verplicht met een andere
patiënt de kamer te delen.
• Alle kamers zijn uitgerust met, bad, douche, safe,TV, radio, airconditioning, minibar,
telefoon (rechtstreekse lijn) en haardroger.
• Internetverbinding tegen vergoeding in het gehele hotel.